Çarşamba, Nisan 01, 2015

Bart + Akira = Bartkira

Akira'yı ne kadar sevdiğimizi bilirsiniz. Arada Simpsons'a da gönderme yapığımız oluyor. Hitit Güneşi olarak pek sevdiğimiz bu iki eser ile alakalı olarak yaklaşık bir yıl gibi bir süredir (Yani bir yıldır yazacağım ama üşeniyorum) James Harvey öncülüğünde pek çok sayıda çizer Akira ve Simpsons'ın birleşimi olan Bartkira projesi üzerinde çalışıyorlar. Tüm bu çalışma Harvey'in Ryan Humphreyin yaptığı Bartkira çizimi ile başlamış. Şekil 1A bu çizimi gösteriyor. Akabinde pek çok çizerin kendi tarzlarında yaptıkları katkı ile büyümüş. Tüm bu emek Akira'yı Simpsons'daki karakterler ile birleştirmek için veriliyor. Bu arada çok sayıda derken beş yüzden fazla demek istiyorum.

Şekil 1A

Aslında Harvey'in dediği çok doğru. Kaneda ve Bart'ın hayata bakışları, sistem karşıtlıkları birbirine çok benziyor. Bu anlamda çok yakın karakterler. Bart uyumsuz. Okulda sürekli olay çıkartıyor. Kuralları sevmiyor. Kaneda'da aynı şekilde. Çetesi ile okulun altını üstüne getiriyor. 

Neo-Springfiled'in yeni kralı!

Çizimleri ve haberleri Tumblr'da paylaşıyorlar. Etkinlik haberleri, yeni çizimler, sergiler ve daha fazlasını sitede bulmak mümkün. Şimdiye kadar Amerika'da iki, İngiltere'de bir kere olmak üzere üç sergisi olmuş. Yakın zamanda bir sergi de Japonya'da olacak.

Amerika Sergisi
Japonya Sergisi

Çizerler Akira'daki kareleri birebire yakın olarak Bartkira'ya çeviriyorlar. Kanede Bart, Tetsuo Milhouse, Akira Ralph Wiggum, Joker Crusty, Lisa ise Lady Miyako olmuş. Daha fazlasını burada bulabilirsiniz.



Şimdiye kadar Akira'nın ilk iki cildi Bartkira olarak çizilmiş durumda. Herhangi bir telif sorunu ile karşılaşmamak için de zaten gönüllülük esas olan bu çalışmada tüm kitapları netten okuyabiliyorsunuz. Bölüm bölüm değişen tarzları görmek pek hoş. Her çizer kendi çizim tarzı ile Akira ve Simpsons'ı yorumlamış. Ben tüm çalışmayı çok beğendim, Şiddetle, manga sevmiyorsanız ya da Akira okumadıysanız bile okumanızı tavsiye derim.

Hiç yorum yok: