Çarşamba, Kasım 09, 2011

Romero, Zombiler ve Ötesi




Pek sevdiğimiz io9 (io9.com) edebiyattaki ve sinemadaki bildiğimiz zombinin babası sayılabilcek George A. Romero ile ayak üstü bir görüşme yapıp çizgi roman ve dizi The Walking Dead ve son projesi The Zombie Autopsies üzerine konuşmuş.





Robert Kirkman’ın çizdiği The Walking Dead’i hepimiz dizisinden biliyoruz. The Zombie Autopsies ise Harvard mezunu Psikolog Doktor Steven C. Sholzman tarafından yazılmış bir kitap. Henüz okuma şansım olmadı. Ancak anladığım kadarı ile Max Brooks’un yazmış olduğu kitaplar tadında yarı tıbbi, yarı kurgusal bir kitap.


Gelelim görüşmeye ve konuşulanlara. Romero kesinlikle The Walking Dead’in çizgi romanını beğendiğini ancak diziyi zombilerin kendi yaklaşımından farklı olduğu için seyretmediğini ve hatta dizi bölümlerini yönetme tekliflerini de bu yüzden kabul etmediğini söylüyor. Kendi yaklaşımını ise şöyle açıklıyor: “Tanrı kuralları değiştiriyor ve bir şekilde zombiler oluyor. Benim zombilerimbir doğal felaket.” Hoş ne kadar bu şekilde söylese de Romero’nun zombileri politik görüşlerini anlatmak için kullandığı aşikar. Zaten kendisini de zombilerinin politik olduğunu ekliyor. Night of the Living Dead’deki Vietnam karşıtlığı ya da Dawn of the Dead’deki alışveriş toplumu gibi. Ayrıca Romero Karayip kökenli zombi kelmesi yerine “Yaşayan Ölü” tanımını kullanıyor.





Romero son projesi The Zombie Autopsies’den bahsederken de Kara Film tanımını kullanıyor. Diary of the Dead’de belgesel tarzında, Survival of the Dead’de ise western tarzında çekmiş. The Zombie Autopsies’ bu bağlamda yeni bir tür kullanılması olacak. Görünen o ki Romero bu seferde Wall Street ve finans dünayasına değincek.

Görüşmenin tamamını Zack Synder, zombilerin popülerleşmesi ve diğer detaları buradan okuyabilirsiniz:

http://io9.com/5851502/why-george-romero-rejected-the-walking-dead-to-make-the-zombie-autopsies

Ayrıca görüşmenin dışında Romero ve zombileri kullanması hakkında Cameron M. Weed’in master tezi ilginizi çekebilir. Romero’nun zobilerinin evrimini, Karl Marx’ın sınıf kavramını kullanmasını ve söylemini inceliyor.

Hiç yorum yok: